Waar wij voor staan

ACT – Zorg op maat richt zich op mensen die een houvast missen in hun leven. Mensen die op zoek zijn naar een sprankje hoop in een zoektocht die voor hen, in een snel veranderende wereld, niet eenvoudig is. In een samenleving die steeds meer uitgaat van zelfredzaamheid raken deze mensen in een onoverzichtelijke situatie en dreigen daardoor ‘buiten de boot’ te vallen. Wij van ACT willen dit voorkomen, afgeschreven raken komt in ons woordenboek niet voor. Samen beklimmen we bergen; bergen beklimmen is hard werken om boven te komen en (terug)vallen hoort hier helaas soms bij. Je hebt mensen om je heen nodig die je vertrouwt en je moet verankeringen aanbrengen om zo veilig en goed mogelijk naar boven te gaan. Eenmaal daar zul je zien dat het de tocht waard is geweest. Wij bieden onze cliënten dat sprankje hoop dat het uitgangspunt kan zijn voor een nieuw doel in het leven!

Onze expertise ligt vooral in het spectrum van verslaving, mensen met justitie achtergrond en mensen met de indicatie ‘Licht Verstandelijk Beperkt’ (LVB). Echter, ACT heeft ook ervaring in het omgaan met mensen die op een andere manier zijn vastgelopen op één of meerdere leefgebieden, te weten: financiën, wonen, zorg- en hulpverlening, verslaving, sociaal leven, werk/dagbesteding, gezondheid en huishouding.  Wij zijn met name actief in de omgeving van Drachten en Heerenveen. 

Wensen en talent centraal

Omdat geen mens gelijk is willen wij ‘Zorg op Maat’  bieden. Dat doen wij door onze deelnemers serieus te nemen, goed te luisteren naar hun vragen en daarop de juiste ondersteuning in te zetten. Met onze inzet kunnen wij de deelnemer weer laten opbloeien; onze begeleiding vormt de vruchtbare bodem voor verdere ontwikkeling. Wij hebben geleerd om te kijken naar de wensen en de talenten van de deelnemer en deze vervolgens centraal te stellen. Wij staan in deze zoektocht naast elkaar.

De methode ‘Oplossingsgericht Werken’

Bij ACT denken we oplossingsgericht. Samen met de deelnemer en zijn of haar verwijzer kijken we naar de vraag en maken we een analyse van wat er aan de hand is, waarna we samen een ‘Plan van Aanpak’ maken en doelen stellen. Dit plan van aanpak zal regelmatig geëvalueerd worden. De deelnemer blijft echter verantwoordelijk voor zijn eigen plan, het behalen van de doelen en gewenste resultaten. De begeleiders van ACT nemen zo weinig mogelijk over. Wij gaan ervan uit dat hoe meer een deelnemer zelf werkt aan zijn of haar herstel, hoe meer de eigenwaarde en het zelfvertrouwen groeien.

Wij bieden een laagdrempelig traject zonder overdreven aanmeldprocedures. Nieuwe cliënten kunnen met hun eventuele begeleider binnen lopen voor een oriënterend gesprek en een bakje koffie. Wanneer blijkt dat iemand bij ons op zijn of haar plek is, regelen wij de indicatie.

“Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, is naast humor een onmiskenbare factor bij ACT”

Onze visie

Wij vinden dat

 • Ieder mens ertoe doet en iedereen meedoet.
 • Ieder mens de kracht heeft om zichzelf te ontwikkelen.
 • Ieder mens talent heeft.
 • Ieder mens een succesverhaal te vertellen heeft.

Hoe doen we dat

 • Door oprechte belangstelling te tonen. Door opzoek te gaan naar de vraag achter de vraag.
 • Wie ben je nou echt en wat is nou echt het probleem. Wetende dat mensen gezien willen worden.
 • Door te doen wat we zeggen en te zeggen wat we doen; geen tijd voor mooie praatjes, maar recht door zee.
 • Door altijd eerlijk en oprecht in het contact te zijn.
 • Door samen met de deelnemer opzoek te gaan naar zijn of haar eigen kracht.
 • Door te zoeken naar mogelijkheden en kansen; samen verder kijken naar manieren om deze kansen waar te maken.
 • Door tijdens het begeleidingsproces samen begeleidingsdoelen en plannen te schrijven en evalueren.
 • Door actief gebruik te maken van het grote professionele netwerk van ACT.
 • Door het in beeld brengen en inzetten van het sociale netwerk van de deelnemer.
 • Door heel laagdrempelig te zijn.
 • Door vooral ook humor te hebben; een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Een motto dat bij ACT heel belangrijk is.
 • En vooral door succes te ervaren en te vieren; elke stap vooruit is een succes, geniet van die stap en geniet van het succes. Samen beklimmen we elke berg.

Ons team

Ritske

Directeur

Auke

Werkbegeleider

Harm

Werkmeester

Anouk

Ambulant begeleider

Edser

Werkmeester en begeleider

Johan

Werkmeester en ervaringsdeskundige

Andele

Beleidsmedewerker

Marian

Financieel beheer

Copyright 2020 | ACT – Zorg op maat